Winkelwagen (0) - 0,00

Blockprinten


Vanaf 2012 ontwikkelden we het initiatief De Katoendrukkerij.

Het is daarmee het eerste gespecialiseerde blockprintatelier in Nederland.

Vanaf 2020 opent De Katoendrukkerij de deuren in de iconische Volmolen te Amersfoort.

Op dit moment ontwikkelen we een nieuwe website voor De Katoendrukkerij: www.dekatoendrukkerij.nl (i.o.) Volg de activiteiten via Facebook

Hieronder vindt u de komende data waarop u kunt leren blockprinten:

Zaterdag 11 juli (VOL)

Woensdag 29 juli 2020 (NOG ENKELE PLAATSEN)

Zaterdag 8 augustus (BIJNA VOL)

Woensdag 19 augustus 2020

Kom deze zomer op één van de hierboven genoemde middagen afdrukken met houten handgemaakte blockprints in De Observant in Amersfoort. Je maakt een unieke katoenen tas met je eigen ontwerp.  Je kan individueel inschrijven of met een klein groepje. Natuurlijk is een kopje koffie of thee bij de prijs inbegrepen.

Omdat de nieuwe locatie van de Katoendrukkerij in  ‘De Volmolen’ dan waarschijnlijk nog niet opgeleverd is, zijn we te gast bij Stadscafé De Observant in Amersfoort, een ander historisch pareltje in de stad. Er is een parkeergarage en een ruime fietsenstalling naast de deur.

De ruime zaal waar we de workshop doen en het blockprinten zelf leent zich bij uitstek om op afstand van elkaar en hygiënisch te kunnen werken.

Reserveren:

Locatie: De Observant (bij het Stadhuis van Amersfoort)

Tijd: 13.30-15.30 uur

Kosten € 39,95 p.p. All-in.

Inclusief workshop van ca. 2 uur (13.30-15.30 uur), instructie, katoenen tas, gebruik stempels, proefpapier, textielverf, afdrukmaterialen en koffie/thee.

Reserveer nu je plekje bij Nathalie Cassee via info@dekatoendrukkerij.nl.

Za 19 en zo 20 september 2020 – Masterclass – Borduur verder op je print

In samenwerking met het Crafts Council Nederland organiseren Marjolein van der Heide en Nathalie Cassée een tweedaage gecombineerde ‘Ontwerp je eigen textiel met behulp van blockdruk en broderie d’art’

Maak in één dag een basis bedrukking om die de volgende dag verder te verrijken met borduurwerk. In één dag maak je proeven op papier en een eindstof met mooie houten blockprints uit India uit de collectie van Nathalie Cassée. Waarna je dag twee daarop verder borduurt bij Marjolein van der Heide met naaldwerk en de lunévillenaald. Locatie: Volmolen in Amersfoort. Inschrijving via Crafts Council Nederland

Zaterdag 17 en zondag 18 oktober 2020 – Masterclass blockprinten. Locatie: Vrouw Wolle – de Viltacademie te Essen (B). Dompel jezelf twee dagen onder in de kunst van het ambachtelijk blckprinten op stof. In deze masterclass leer je in twee dagen de basisvaardigheden van het blockprinten: van een simpele afdruk naar een eventueel meerkleurig patroon, toegepast op je eigen eindproject. Je ervaart de uitdaging van het maken van een compositie en leert nadenken over kleurgebruik, dessin, gelaagdheid en herhalingen. Méér informatie en inschrijving: www.vrouwwolle.be

Zondag 1 november 2020 – VOL – Geef u nu op voor de RESERVELIJST!

Basis Blockprinten bij Textilice te Eijsden (bij Maastricht) van 10-16 uur. Leer de basistechniek van het afdrukken met blockprints op papier en stof. Ontdek het effect van kleurgebruik en de kracht van de herhaling in het maken van je eigen unieke textiel. De prijs is € 110,- inclusief BTW, oefenpapier, textielverf, gebruik blockprints en overige afdrukmaterialen. Ook deelnemers die de Basis al deden kunnen meedoen en instructie krijgen hoe zij een meerkleurig patroon bedrukken. Er komen op verzoek dan meerdere meerkleurige sets blockprins mee.

Door het jaar maakt u bij ons kennis met de kunst van het blockprinten met houten handgestoken blockprints uit India. Ook kunt u voor uw groep van minimaal 6 personen apart afspreken om een halve of hele dag te blockprinten. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u met uw groep, organisatie of bedrijf les in blockprinten? Neemt u dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Ook kunnen we uw blockprints op maat maken of uw blockprintwerk op papier of textiel voor uw doen.

         

Voorgaande data:

Diverse data volgen nog zoals voor dabu printen en khari printen. Houd de website in de gaten voor verdere data in 2018/2019

Individueel of met een kleine groep opgeven via info@kashmirheritage.nl. Kosten vanaf 1 januari 2019:

            

Voorbije data sinds 2012 o.a.:

Indien u met uw organisatie, vrienden, collega’s of familie een eigen afgestemde workshop wilt afspreken, neem dan ook contact op.

      

Behalve les, kunt u bij Kashmir Heritage ook goede blockprintmaterialen vinden als hoogwaardige blockprints, blockprintverf voor textiel en papier, onderleggers en kwaliteitssponzen. Tevens maken wij regelmatig blockprints voor klanten op maat.

We lieten in de loop van de jaren voor velen blockprints op maat maken door de houtsnijders in India waar we al langdurig mee samenwerken. Zo maakten we blockprints op maat voor het Wereldmuseum Rotterdam, Museum Volkenkunde Leiden, Fries Museum Leeuwarden, Musée d’art et d’histoire de Neuchâtel (Ch), fotografe Michelle D, keramisten Bernadette de Wijs, Gaby Kretz en Wietske Hellinga, Designer Daisy van Groningen, Marrak design, Fox and the Knight, Textielfestival De Weerribben, keramiste Anita van Iersel en Claire-Marie Fournier.

      

Artiesten die met onze blockprints werken, zijn o.a. keramisten Yna van der Meulen, Bernadette de Wijs, Gaby Kretz, Ozgur Demirbas Vervloet en Anita van Iersel Van Hest. Verder o.a. textielkunstenares Marry Potjes, Marrak design, ontwerpster Daisy van Groningen, Studio Saf, ontwerpster Kirin Design, sieradenontwerpster Fafa Bulles, boekbindster Eliane C. Gomes, frescoschilder Annelies Toebes.

Voor meer informatie: info@kashmirheritage.nl

Nathalie Cassee leerde de afgelopen jaren het blockprinten bij ambachtslieden en ateliers in India, Engeland en Frankrijk.

Als dochter van beeldend kunstenaar en graficus Dick Cassée, kreeg ze al van jongs af aan liefde en begrip voor grafische technieken mee. Haar passie voor Indiase textiel en handwerk maakt dat ze sinds 2007 een aantal maal per jaar naar India reist en zodoende een uitgebreide kennis van Indiaas textiel op heeft gebouwd. Ze schrijft regelmatig artikelen over Indiaas handwerk sinds 2009. Behalve zelf blockprinten en er les in geven, verdiepte ze ook haar kennis in theorie en geschiedenis van het blockprinten.

In India realiseert ze haar eigen collectie voor haar onderneming Kashmir Heritage. Regelmatig ontwikkelt ze unieke ontwerp projecten in samenwerking met ontwerpers en handwerkers. Ze biedt haar collectie aan op gespecialiseerde beurzen door Europa heen. Recentelijk produceerde ze de eerste handgemaakte sits voor Nederland in 200 jaar. Deze reproductie werd, samen met het 18e eeuwse origineel in 2017 geexposeerd in het Fries Museum tijdens de expositie Sits, katoen in bloei.

Ze gaf in Nederland cursussen blockprinten bij ondermeer Scriptores (Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Kalligrafen), de Viltkontaktgroep Zuid Holland, het Ambacht in Beeld Festival te Amsterdam, het Museum Volkenkunde in Leiden, het Fries Museum, het Openluchtmuseum Arnhem, het Zuiderzeemuseum, het Crafts Council Nederland, Artez Fashion Design Masters Arnhem, aan scholieren, studenten, (semi-)professionals en particulieren.

Alvast in de sfeer komen met een leuk filmpje?

Reacties van deelnemers:

Ik heb er van genoten, wat is dat leuk om te doen! (Michèle V., oktober 2019)

‘Vond het een heerlijke dag, genoten van de rust die blockprinten geeft. Ik hoop ’t gauw nog een keer te kunnen plannen! En ik ga thuis ook lekker er mee aan de slag!!’ (Hester M., oktober 2019)

‘Het was een inspirerende dag en ik genoot.’ (Lea L. juli 2019)

‘Ik vond het een dag met een gouden randje geweldig!’ (Janny V. juli 2019)

‘Dank voor je inspirerende en rustige manier van overdragen van kennis.’ (Evelyn G. maart 2019)

‘Super bedankt voor het geweldige intensieve inspirerend weekend!’ (Esther B. maart 2019)

‘Nogmaals dank voor de fijne workshop van het afgelopen weekend, ik heb er echt van genoten!’ (Mariëlle P. maart 2019)

‘Hartelijk dank voor de foto’s. Een leuke herinnering aan een mooi weekend. Ik kom vast nog eens blockprinten. Fantastisch om te zien hoeveel verschillende projecten mensen in zo korte tijd wisten te realiseren.’ (Friedeke S. maart 2019)

‘Wat is het toch fijn om zo lekker bezig te zijn, zonder computer.
Ik vond het een zeer geslaagd weekend.
Mooi om te zien zoals je iedereen laat groeien in zo’n korte tijd. Bijzonder.’ (Juliette V. maart 2019)

Zo een gezellige dag. Ontspannen en inspannend tegelijk🤔. Prachtige resultaten. (Joosje D., maart 2019)

Leuke workshop, veel inspiratie opgedaan! (Nicole P., februari 2019)

Bedankt weer voor de fijne workshop! (Gerlise T., november 2018)

Nogmaals bedankt voor de leuke en inspirerende workshop van vanmiddag! (Agnes M., november 2018)

‘Wat hadden wij een geweldige workshop bij jou! Dat je elk veel aandacht gaf en langs ging om verbeteringen aan te geven, je heel veel verschillende stempels ter beschikking stelde om uit te proberen, dat alles heeft voor ons een hele goede dag gegeven! Dank hiervoor.’ (Anneke O. oktober 2018)

‘Ik vond het een bijzonder  geslaagde ochtend en de rest van de deelnemers sluiten zich daarbij aan. Ik ben erg tevreden over het resultaat. Wat hebben wij een enorm leuke ochtend gehad. Dank je wel ‘ (Quiltgroep augustus 2018).

‘Ik vond het een heerlijk weekend: nieuwe dingen geleerd, interessante mensen ontmoet en heel veel inspiratie opgedaan. Voor mij was het een mooie praktische kennismaking met deze techniek die ik alleen op afstand kende.. Ik ga deze techniek vooral toepassen bij stof die ik ga gebruiken om kleding van te maken.‘ (Hilde Cammel, april 2018)

‘Geweldig om te doen’. (Alie Dijk, april 2018)

‘My dearest and oldest friends are a bit creative, but not like makers. My creative friends live around the world. I have met them over the years during workshops and masterclasses in the Netherlands and Bali. Makers who inspire me, I admire them for what they do, what they have achieved and the dreams & plans they have for the future!.
My creative friends for day 31, last day of #marchmeetthemaker are Lee of @gatherandharvest ~ Clelia of @niskalaindigo ~ Kristine and Addy of @avfkw ~ Sarah of @threadwritten ~ Nathalie of @kashmir_heritage ~ Eljo of @_mithoo Thanks girls for your inspiration, knowledge and positive and ongoing energy.’ (Daisy van Groningen, Instagram maart 2018)

‘Weekend met een gouden randje 🙂 Ik mocht deelnemen aan de Masterclass blockprinten van Nathalie Cassée in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen georganiseerd door de Crafts Council. Wat heb ik genoten, Nathalie Cassee. Bedankt voor deze geweldige ervaring!’ (Mari-jan Bakker, FB maart 2018)

‘Handen vol verfresten en een hoofd dat zindert van ideeën!
Veel dank aan Nathalie Cassee van Kashmir Heritage voor alle informatie en inspiratie!
Het was een geweldige masterclass!’ En mocht je nu ook zin krijgen om een cursus blockprinten te gaan doen nadat je mijn handbedrukte stoffen zag op mijn tijdlijn. Nathalie Cassee van Kashmir Heritage geeft deze regelmatig op verschillende plekken in binnen en buitenland. Ze heeft een grote schat aan kennis en informatie en is een heel inspirerende docente.’ (Jan ter Heide, FB maart 2018)

‘Ik dacht dat je het leuk zou vinden te horen we (als oud-deelnemers) een weekend hebben georganiseerd om mijn vreselijke saaie gordijnen te printen. Afgelopen weekend was het zover en zijn we hard aan het printen gegaan. Ik wilde een dessin in de sfeer van de dertiger jaren maken. Jammer genoeg zijn er maar vier van de negen gordijnen bedrukt. Ook al ben je met z’n drieën, het blijkt toch meer werk dan je van te voren gedacht had. De andere vijf komen zeker ook een keer aan de beurt. Ik wilde je dit ook schrijven omdat je cursus mij zeker gestimuleerd heeft dit te gaan ondernemen.’ (Elselinde van Hes, maart 2018)

‘Leuk! Ik heb inspiratie gekregen van de workshop.’ (Sytse Haveman, november 2017)

‘Nathalie Cassée, of Kashmir Heritage, works together with these master craftsmen in India to produce beautiful fair trade hand printed products. In addition to block printing, she also deepened the theory and history of this trade. … Together with the Fries Museum and Crafts Council Netherlands she gave a two day masterclass on block printing on the last weekend of the exhibition Chintz; cotton in bloom. Nathalie Cassée taught the techniques to make beautiful hand printed fabrics.’ (Ilse Gregoor, blog Chintz Masterclass blockprinting fabric, oktober 2017)

We hebben een erg prettige cursus gehad met mooi materiaal en hard gewerkt. Het heeft mij weer aangezet tot zin hebben in dessins maken. … Ik denk dat ik geen tijd heb, maar als je eenmaal bezig bent heb je meer tijd dan je denkt en je voelt je ook nog gelukkig door het lekkere werken. Dank voor deze aanzet.‘ (E. van Hes, september 2017)