Winkelwagen (0) - 0,00

Amsterdam Heritage


‘Amsterdam Heritage’ door Nathalie Cassee

 

Amsterdam Heritage 1    Amsterdam Heritage 2

‘Net als de scherven is Nathalie verbonden met de Amsterdamse klei en de rijke geschiedenis van de stad.’

De scherven waar zij sieraden van maakte, zijn gevonden bij de opgravingen bij de aanleg van de Amsterdamse metro in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ze tonen de rijke handelstraditie van de stad door de eeuwen heen.

De scherven zijn niet alleen verbonden met de rijke geschiedenis van de stad, maar ook met haar persoonlijke geschiedenis. Geboren en getogen om de hoek van het Rijksmuseum in Amsterdam als kunstenaarsdochter, is zij zich van jongs af aan bewust van het mooie erfgoed en de oude tradities van de stad. Aan de ene kant een rijkdom, aan de andere kant een last dat deze over de ruggen van onze koloniën verkregen is. Een scherpe tegenstelling die tot op de dag van vandaag een rol speelt in ons land.

In de jaren zestig en zeventig, keek zij als opgroeiend meisje uit op de metrolijn die aangelegd werd. Dus toen zij onlangs tegen de scherven uit de opgravingen rond de aanleg aanliep, was al gauw een ding zeker, daar wilde zij iets van maken.

De symboliek van scherven is in dit verhaal natuurlijk boeiend. Scherven brengen geluk. Ze houden boze geesten op afstand en staan voor de broosheid van het bestaan. Scherven zijn ook scherp en hebben een rafelrand. ‘Mooie metaforen voor mij en mijn geboortestad’.

Om deze mooie vondst hernieuwde waarde en een nieuw leven te geven, besloot zij er sieraden van te maken. Ieder stuk zorgvuldig schoongemaakt, gevijld en geschuurd. Gevat in een passende zilveren zetting. Zoeken naar een nieuwe vorm om er iets moois van te maken.

Als hanger, broche of object. Elk sieraad is daardoor uniek en met liefde gemaakt.

Voor meer informatie: info@kashmirheritage.nl

Verkrijgbaar in de museumwinkel van het Klederdrachtmuseum in Amsterdam, via onze fairs en op aanvraag via info@kashmirheritage.nl.

Reacties van klanten:

Een dame vond het zo mooi dat ze zei dat ze over koop van een mooie keramische hanger wilde nadenken. Binnen twee minuten was ze terug met haar man om er een uit te kiezen, helemaal enthousiast.

Een andere hanger ging naar een vrouw die net voor de liefde vanuit Amsterdam naar Utrecht verhuisde. En nu af en toe heimwee had. Nu draagt ze de stad toch nog dicht bij haar hart..

IMG_20160428_094841